Over ons
Wie zijn wij?
Wat is Studio Draadkracht in het kort?
Wie kunnen er bij Studio Draadkracht terecht?
Wat is onze missie?
Wat vinden wij belangrijk, waar staan wij voor?
Hoe worden wij gefinancierd?
Bestuursleden en andere vrijwilligers
Wie zijn wij?
Studio Draadkracht is een sociale onderneming en is een initiatief van 5 vrouwen die een passie hebben voor textiel en deze graag met anderen willen delen. De stichting is opgericht in februari 2016.
Wat is Studio Draadkracht in het kort?
Studio Draadkracht biedt een textielwerkplaats en naaiatelier waar alle faciliteiten op textielgebied aanwezig zijn. Iedereen kan hier zelfstandig of onder begeleiding aan de slag met naaien, haken, breien en meer.
Wie kunnen er bij Studio Draadkracht terecht?
Met iedereen bedoelen we ook iedereen: jong, oud, beginner, gevorderd, particulieren, professional, hobbyist, ondernemer, docent, kunstenaar zonder eigen atelier en personen met smalle of gevulde beurs. Maar ook groepen zoals vriend(inn)enclub, afdelingsteam, toneel-, dansvereniging, kinderclubs, studentenvereniging, enzovoorts.
Wat is onze missie?
De stichting rust op 4 peilers te weten:​
Leren en inspireren
We willen mensen technieken en vaardigheden aanleren op het gebied van textiele werkvormen en hen inspireren tot creatieve bezigheden door het organiseren van inloopcafés, cursussen, workshops, groepsuitjes en events.
Faciliteren
Wij faciliteren mensen bij het toepassen van oude en nieuwe textiele ambachten doordat zij gebruik kunnen maken van een goed geoutilleerde textiel werkplaats en door de deskundigheid van vrijwilligers en docenten die in de studio aanwezig zijn.
Participeren
Wij bevorderen de participatie door een inspirerende en gezellige ontmoetingsplek te creëren en door vrijwilligerswerk en werkervaring aan te bieden. Voor sommige personen bieden we op deze manier een voor hen zin- of betekenisvolle bezigheid.
Produceren
We willen mensen de mogelijkheid bieden om producten bij ons te maken en te verkopen.
Wij willen met het bovenstaande (verborgen) talenten van mensen op het gebied van textiele werkvormen tot hun recht te laten komen en hen hieraan plezier laten beleven.
Wat vinden wij belangrijk, waar staan wij voor?
Onze kernwaarden zijn:
​
Creativiteit
We bieden een platform voor creatief bezig zijn met textiel. Je kunt bij ons je eigen unieke kleding, accessoires, project maken. We geloven dat iedereen creatief is, ook al is dat lang niet altijd manifest. Wij gunnen mensen praktisch en creatief bezig te kunnen zijn, naast de 'hoofdzaken' die ons al voldoende in beslag nemen in ons dagelijkse leven.
​
Laagdrempelig
We zijn laagdrempelig doordat wij meerdere inloopcafés hebben zoals het naaicafé. Bezoekers kunnen op het moment dat het hen uitkomt en zonder afspraak daar naar toe gaan.
We willen ook laagdrempelig zijn voor mensen met een smalle beurs. We hanteren voor de inloopcafés lage tarieven. Voor personen met een Stadjerspas bieden we kortingen op het naaicafé en op cursussen of workshops. Voor specifieke doelgroepen of personen die ver onder de armoedegrens leven organiseren wij gratis of tegen een heel laag tarief specifieke activiteiten. Meestal doen we dat samen met andere organisaties. Denk aan bijvoorbeeld het project Daadkracht met Draadkracht, of aan kinderactiviteiten die we samen met het jeugdwerk van Wij Korrewegwijk organiseren.
​
Doe-het-zelf (DIY)
Bezoekers, particulieren, maar ook groepen en zzp-ers, kunnen bij ons zelfstandig gebruik maken van de studio of de studio huren en zelfstandig aan de slag. We stimuleren mensen om zelf dingen te maken. Om dingen zelfstandig te kunnen maken is soms deskundige begeleiding nodig. Een kleine aanwijzing van een deskundige kan al voldoende zijn om zelfstandig verder te kunnen.
​
Duurzaam
We zijn duurzaam bezig door onder meer hergebruik van machines, materialen en textiel. De meeste machines zijn tweede hands, net als de tafels, stoelen, lampen en dergelijke. Af en toe komen mensen resten stoffen, bandjes, garen en andere fournituren bij ons brengen. Die kunnen wij dan goed gebruiken voor bijvoorbeeld de cursussen, maken van producten of bijzondere projecten, zoals de vlaggenlijn voor het Roald Dahl festival.
Sociaal
We zijn sociaal doordat wij sociaal maatschappelijke projecten initiëren waardoor mensen actief mee kunnen doen in de samenleving. Zie eerdergenoemd project Daadkracht met Draadkracht en het organiseren van gratis activiteiten of activiteiten tegen lage tarieven. Ook organiseren wij af en toe of doen wij mee aan community projecten zoals ' Breien met Agnes' als steunbetuiging voor de getroffenen van de aardbevingsregio in Groningen, een modeshow en de eerder genoemde vlaggenlijn.
Hoe worden wij gefinancierd?
De stichting organiseert activiteiten op het gebied van textiele werkvormen voor klanten/deelnemers waarvoor zij marktconforme prijzen betalen. Dit is de belangrijkste inkomstenbron van Studio Draadkracht.
We proberen de kosten zo laag mogelijk te houden, onder andere:
-
doordat de studio gerund wordt door vrijwilligers
-
door hergebruik van materialen en scherpe inkoop van nieuwe materialen
-
doordat we diverse machines, andere apparaten en materialen in bruikleen hebben en de stichting deze dus niet hoeft aan te schaffen
-
doordat we gratis inventaris hebben gekregen van bedrijven via de Groningse Uitdaging
Het bovenstaande is helaas onvoldoende om de exploitatiekosten mee te financieren. Bovendien organiseert de stichting zoals eerder aangegeven activiteiten voor minder draagkrachtige burger, waarvoor zijn geen of weinig geld krijgt van de deelnemers aan deze activiteiten.
De stichting boort daarnaast dan ook andere financieringsbronnen aan, zoals:
-
Een aantal bestuursleden heeft vanaf de start in 2016 2,5 jaar lang maandelijks een eigen bijdrage gedoneerd.
-
Klanten en andere particulieren die een vrijwillige bijdrage leveren of een donatie doen.
-
We hebben voor specifieke activiteiten specifieke sponsoren en fondsen geworven zoals:
-
Rabobank voor een aantal naaimachines
-
Wijkoverleg Korrewegwijk voor gratis 6 strippenkaart naaicafé voor een 20-tal wijkbewoners en gratis kindercafé in de schoolvakanties
-
Scholten Kamminga Fonds voor PR
-
Goed Idee fonds voor gratis kindercafé/activiteiten voor kinderen die ver onder de armoedegrens leven
-
Gemeente Groningen voor onder meer het project Daadkracht met Draadkracht
-
Oranje fonds burendag, MJD en Wij Korrewegwijk voor modeshow en open dag.
Bestuursleden en andere vrijwilligers
Stichting Studio Draadkracht wordt momenteel gerund door 4 vrouwen (zie namen en foto's verderop). Naast deze 4 vrijwillige bestuursleden zijn meer dan 10 andere vrijwilligers actief. Allemaal zijn zij, naast hun reguliere banen, studie en bezigheden, op hun eigen wijze verbonden met textiel en/of met het leiden en organiseren van de stichting.
Brigit Grol Aanwezig: woensdagmiddag, vrijdagmiddag, soms zaterdag
Vanaf mijn 12de ben ik voor mezelf gaan naaien. Mijn eerste rokje was gemaakt van de ribbroek van mijn broer. Door het bestuderen van de patroonbladen heb ik mezelf geleerd kleding te naaien. Op een gegeven moment werd de behoefte het steeds beter te kunnen zo groot dat ik de opleiding tot costumière en coupeuse ben gaan doen. Daar ontdekte ik hoe leuk en inspirerend het is om samen met anderen bezig te zijn. Ik zelf heb een dergelijke plek gemist en mede daardoor is het idee om een textielwerkplaats op te zetten ontstaan. Ik hoop dat jij met net zoveel plezier en passie gebruik maakt van onze werkplaats.
Ester Koot Aanwezig: maandag, donderdagavond, vrijdag, soms zaterdag
Kleuren, stofjesgek, kleding, vormgeving, ontwerpen, beetje chaotisch, beetje technisch, oog voor detail.
Praktische en creatieve toepassingen, ook door samen te werken en te delen.
En ik ben coupeuse.
Silvia Hefting Aanwezig: maandagavond
Al vanaf jongs af aan ben ik bezig geweest met de restjes stof van mijn moeders naaiprojecten. Eerst met kleertjes maken voor de Barbies van mijn zusjes. Later, toen ik een jaar of 14 was, heb ik mijn eerste rok gemaakt van een oud gordijn. Dat was toen nog zonder patroon maar door goed te kijken hoe een rok in elkaar zit lukte het.
Het boeiende van textiel is dat het oneindig veel mogelijkheden biedt. Met 1 patroon is telkens weer iets te maken met een heel andere uitstraling. Die uitstraling wordt bepaald door de keus van het materiaal, het dessin en de accenten.
Wat ik belangrijk vind bij de naailessen is dat ik mijn enthousiasme voor het zelf maken van kleding kan overbrengen. Dat je leert, om met een niet al te ingewikkeld patroon, een kledingstuk te maken dat helemaal bij je past en waar je trots op bent.
Ik heb een docentenopleiding tekenen en textiele werkvormen.
Willeke Castenmiller Aanwezig: woensdagmiddag, soms donderdagavond en zaterdag
Sinds 1 februari 2024 ben ik bestuurslid bij Studio Draadkracht. Ik werk bijna drie jaar bij de Studio als vrijwilliger. Ik ben woensdagmiddag aanwezig voor het naaicafé en ik geef verder o.a. de haakles namens de Studio. Naast de liefde voor alles wat met textiel te maken heeft, houd ik van het organiseren en regelen. Ik hoop dan ook dat ik mijn steentje kan bijdragen aan de organisatie van Studio Draadkracht. Het is zeker niet niks om deze vrijwilligersorganisatie draaiende te houden, daar komt heel wat bij kijken. Ik neem plaats in een bestuur, waar elk bestuurslid zich ten volle inzet voor deze mooie stichting. Mijn functie binnen het bestuur is die van penningmeester.